Slik oppdager du tyven

[publisert: 06.12.2018]

Det er ikke bare ærlige mennesker i butikken. I julestria er butikken ofte fullere og det blir enklere for tyven å forsvinne i mengden. Her er noen metoder og triks som den klassiske tyven benytter seg av.

Det er forskjellig hvordan tyver stjeler, noen stjeler alene, mens andre stjeler i grupper. Fellesnevneren er ofte at tyvene helst vil være i fred når de stjeler og at de ofte går til et rolig sted i butikken. Når de stjeler i grupper kan det være at en person avleder ansatte og en annen stjeler, sier Rune Dønåsen, leder for kontrollavdelingen.

— De fleste butikktyver er redde for å bli avslørt og det kan synes på kroppspråket. Det kan være at de beveger blikket unaturlig mye og at de følger mer med på ansatte og kunder enn på varene. De bryter ofte den vanlige kundestrømmen og kan ha unormal rask eller langsom gange, sier Dønåsen.

Vær oppmerksom på dette

Tyver som jobber i grupper splitter seg gjerne når de kommer inn i butikken, slik at en annen får stjålet i fred. Med forskjellige roller kan en søke ansatte oppmerksomhet, holde utkikk, eller åpne inngangsporten slik at tyven kan gå ut ubemerket. Andre typiske måter å jobbe i gruppe på er at en person går inn, gjemmer varer på et rolig sted, før en annen person kommer og stjeler de varene.

Varene blir som regel puttet innenfor klær, veske eller i sekk. Vær derfor oppmerksom på personer som kommer inn med store sekker, bager eller vesker. Noen benytter også barnevognen til å gjemme varer i, og ofte brukes den som handlekurv. Det er lett å legge varer på kalesjen for så å lukke den igjen med varene i.

Dersom du har prøverom i butikken bør du være oppmerksom på antall varer som blir med inn i prøverommet og antall varer som blir med ut. Tøm prøverommene jevnlig slik at man lett kan se om varene ble lagt igjen i prøverommet eller om personen har stjålet.

Triks og metoder tyven benytter seg av

Den beste måten å forhindre tyveri på er ved å lære opp ansatte på hva de skal være oppmerksomme på. Gi alle kunder som kommer inn i butikken oppmerksomhet. Det kan være så enkelt som å hilse på og spørre om kunden trenger noe. Tyven ønsker ikke å bli oppdaget og kan derfor trekke seg når de føler seg sett.

Likevel er det alltid noen som stjeler. Det kan være vanskelig å oppdage en tyv, men det er noen typiske triks de benytter seg av.

 

 • Toalettpapirtrikset
  Enkelte tyver lager seg ofte et “rede” i handlevognen/kurven. De gjemmer attraktive varer under varer av lavere verdi, og ofte flate produkter som dekker godt over, som for eksempel en pakke med toalettpapir.

 

 • Emballasjetrikset
  Får å få en vare til en billigere penger bytter de emballasje. Det som forekommer mye i dagligvareforretningene er at de tar et dyrt brød og legger det i en brødpose til et billigere brød. I sportsforretningene legger de dyre sko over i billigere skoesker og i elektrokjedene bytter de alle slags varer.

 

 • Kvitteringstrikset
  Butikktyven finner en kvittering i butikken, eller har kvittering på vare de har handlet tidligere. Tyven tar med seg kvitteringen inn i butikken, henter varen som står på kvitteringen og går ut med den uten å betale. Om de blir stoppet så viser de frem kvitteringen de har.

 

 • Byttetrikset
  Personen går inn i butikken, henter seg varer og går til kassen for å få byttet den. Målet er å få penger for varen. Vær ekstra oppmerksom på dette i tiden etter jul når det er mange som bytter varer.

 

 • Aluminiumstrikset
  Personen syr aluminiumsfolie inn i en bag og bruker den til å legge varer med alarmer i. På den måten blokkeres signalene fra alarmen til alarmstengslene. En slik bag kalles for preparert bag og benyttes ofte av vinningskriminelle.

 

 

Flere nyheter